Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Läkare kräver statliga pengar för en stark primärvård

Publicerad: 16 mars 2021, 15:13

Är det en utopi med en primärvård i finansiell balans? Det diskuterade panelen på Vårdarenan.

Det behövs statliga pengar om primärvården ska gå runt ekonomiskt. Det ansåg en panel under Vårdarenan.


Ämnen i artikeln:

VårdarenanPrimärvårdDistriktsläkarföreningen

Är det en utopi med en primärvård som inte går med underskott och som har tillräckligt många läkare för att målet om fast läkare ska kunna nås? Ja, kanske, men panelen på Vårdarenan var inte helt enig om hur lösningen ser ut. 

Marina Tuutma, ordförande för Distriktsläkarföreningen, anser att det krävs ett tydligt avgränsat uppdrag för vad primärvårdens professioner ska syssla med. 

– Man måste rätta mun efter matsäck. Om något prioriteras in av politikerna så måste också något prioriteras bort. Vad som ska bort måste det föras en diskussion om med befolkningen och med professionen. Vad är det viktigaste?

Men det räcker inte med prioriteringar. Det måste också göras en behovsanalys av hur många läkare och distriktssköterskor som behövs och det antalet behöver utbildas.

 – Det behövs statliga pengar under en femårsperiod till alla regioner. Bygger vi en stark primärvård sparar vi pengar i slutenvården, säger Åke Åkesson, verksamhetschef på vårdcentralen i Borgholm.

Men Anders Anell, ekonom och professor i hälso- och sjukvårdens organisation och ekonomistyrning håller inte riktigt med.

 – Jag inte lika övertygad om att investering i primärvård ger fyra gånger pengarna tillbaka i form av minskad specialistvård, riktigt så enkelt är det inte. Men det måste till nya pengar till primärvården. 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev