söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Organ- och vävnadsdonationer behöver öka – regeringen ger nytt uppdrag

Publicerad: 21 april 2023, 09:27

En kirurg placerar en donerad njure i mottagaren under en njurtransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Trots att antalet organdonationer har ökat över tid är tillgången otillräcklig för att möta behovet. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan och ett nationellt kunskapsstöd för att stärka regionernas arbete med organ- och vävnadsdonationer. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAcko Ankarberg Johansson

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


”Viljan att donera organ och vävnader, och att därmed bidra till att öka livskvaliteten för någon eller till och med rädda liv, är stor i Sverige. Men vi behöver säkerställa att verksamheten kring organ- och vävnadsdonation blir mer ändamålsenlig så att fler transplantationer kan genomföras”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Tillgången till vävnader för transplantation har minskat under de senaste åren och det låga antalet huddonationer blir även ett problem ur ett beredskapsperspektiv, då lagerhållningen inte är tillräcklig i fall av kris eller krig.

Socialstyrelsen har sedan tidigare identifierat flera potentiella hinder i vårdens arbete med organ- och vävnadsdonationer som regionerna själva ska kunna påverka.

Socialstyrelsen ska redovisa den del av uppdraget som rör det nationella kunskapsstödet senast i december 2024 och delen som rör en nationell handlingsplan senast i oktober 2025.

Läs även: Lucka i reglerna stoppar forskning på vävnad från avlidna

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

-

2023-04-24

Sveriges enda vävnadsinrättning ( hudbank) för ”donorhud” som denna artikel bland annat syftar på finns i Uppsala vid Akademiska sjukhuset. Brännskadeintensiven ( BRIVA ) i Uppsala har dessutom rikssjukvård sedan 2010 som nu förtiden heter NHV. Hudbanken bedriver ingen egen donationsverksamhet utan denna bedrivs genom sjukhus vilka de har samarbeten med inklusive expertmyndigheten RMV. Bra initiativ från socialdepartementet att ge socialstyrelsen uppdrag att ta i tu med denna fråga med framtida politiska styrning som följd.

ML

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev