Vårdutveckling
Paneldeltagare: ”Lägg ner Medicintekniska produktrådet”
Publicerad: 4 juli 2022, 12:18
Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet, Roger Olofsson Bagge överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Lars-Åke Levin, professor i hälsoekonomi vid Linköpings universitet, Marie Morell, orförande i sjukvårdsdelegationen, SKR och Petrus Laestadius, vice vd för Swedish Medtech diskuterade medicinteknik hos Dagens Medicin Agenda. Foto: Linda Berglund
ALMEDALEN. Det tar för lång tid innan medicintekniska produkter och analyser kommer patienterna till del, anser deltagarna vid ett seminarium i Almedalen.
– Man tar varje produkt för sig, jämfört med att inte använda dem. Då går man fel, säger Lars Åke Levin, professor i hälsoekonomi vid Linköpings universitet.
Ämnen i artikeln:
Almedalen Sahlgrenska universitetssjukhusetLinköpings universitetSwedish MedtechTLVHälsoekonomiSeminariet hos Dagens Medicin Agenda som hade rubriken Jämlik vård utan evidens - är det möjligt? satte fokus på de strukturella svårigheterna med att ge vård och patienter tillgång till de senaste analysmetoderna och medicintekniken.
Både Lars-Åke Levin och Petrus Laestadius, vice vd för Swedish Medtech, konstaterade att Medicintekniska produktrådet som etablerades i januari 2020 inte fungerar ur deras synvinkel och anser att det egentligen borde läggas ner.
– MTP-rådet är feltänkt i grunden. De ser ett litet fragment av den enorma produktflora som finns och det görs inte i anslutning till bredare samsyn på patientgrupp eller vård på systemnivå, säger Petrus Laestadius.
Roger Olofsson Bagge, kirurg och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, skulle hellre vilja se samma lösning som finns i England där National Institute for Health and Care Excellence, NICE, har helhetsansvaret. Motsvarande roll skulle Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, kunna ha.
– Vi måste bli mer snabbfotade. Vi har en statlig myndighet, TLV. Knyt ihop det med de nationella vårdprogramgrupperna och knyt pengarna till det, säger Roger Olofsson Bagge.
Men för det behövs fler hälsoekonomer, något som är en bristvara.
– De som sysslar med den här typen av health technology assessment, alltså att försöka se vad som är bra, det är nästan ingen i Sverige, säger Lars-Åke Levin.
Men, som Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande för Bröstcancerförbundet, konstaterar efter att ha hört diskussionen, egentligen är ansvarsfrågan inte intressant. När patienter diskuterar i sociala medier handlar det om vilka behandlingar och vilken teknik som finns tillgänglig i vilken region.
– Tålamod har inte vi patienter. Vi säger: Lös det!
Detta är MTP-rådet
MTP-rådet är en expertgrupp med representanter från Sveriges regioner och ger rekommendationer om användning av vissa nya medicintekniska produkter. Syftet är att främja jämlik och kostnadseffektiv användning av vissa nya medicintekniska produkter.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.