Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Skåningar får ta ställning till plats för nytt sjukhus

Publicerad: 4 oktober 2022, 14:06

Var ska Lunds sjukhus ligga i framtiden? Det har anställda och alla medborgarna möjlighet att tycka till om just nu.

Montage: Illustration: Sweco/ Foto: Emil Langvad, Bildbyrån

Nu får allmänheten i Region Skåne säga sitt om den redan omstridda placeringen av det nya sjukhuset i Lund.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion SkåneToppnyheter

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


I en digital enkät finns två alternativ att välja mellan. Det tredje alternativet – det vill säga att behålla sjukhuset på samma plats som i dag – uteslöts i den fördjupade utredning som gjorts och är därför inte valbart.

Läs också: Växjös blivande sjukhus byggs på ny plats 

Att utöver de vanliga remissinstanserna låta medborgarna tycka till, kallar regionen för att låta förslaget gå på en bred remissrunda. 

”Detta är ett enormt viktigt beslut som får stor betydelse under lång tid framöver och det är många perspektiv som måste vägas in, säger Magnus Windblixt, fastighetsdirektör i Region Skåne”, i ett pressmeddelande.

Det ena alternativet är Brunnshög, en ny stadsdel i norra Lund, en bra bit ut från centrum, dit Lunds enda nyligen invigda spårvägslinje dragits. Där ligger det växande Science Village med bland annat forskningsanläggningarna Max IV-laboratoriet och Ess.

Det andra alternativet är Smörlyckan, ett område närmare centrala stan, precis norr om sjukhuset i dag. Där finns nu tennis- och fotbollsplaner, en inomhusarena för sport, ridhus och liknande. 

Innan medborgare klickar i sitt val i enkäten, ska de rangordna komplicerade frågeställningar. De handlar om patientflöden, automatiserade stödsystem, transporter, tillgänglighet, globala hållbarhetsmål och mycket annat som regioninvånare inte har för vana att ta ställning till. Den som inte förstått komplexiteten av beslutet tidigare, gör det nog efteråt.  

Sista dag för att besvara enkäten är 24 oktober.

Lunds politiker är visserligen eniga om att sjukhuset måste flyttas, men det råder skarpt delade meningar om vart. I en pågående namninsamling protesterar invånare som vill behålla Smörlyckan för sport och träning mot idén att lägga sjukhuset där. 

Här finns länk till medborgarenkäten 

Beslut om inriktning väntas tidigt 2023

Beslut om att Skånes universitetssjukhus i Lund behöver förändras startade i liten skala då regionfullmäktige beslutade om planering av ett laboratoriemedicinskt centrum 2009.
Under åren har planerna utvecklats rejält och gäller i dag ett helt nytt högteknologiskt sjukhus med krav som inte går att uppfylla på nuvarande plats.
Fram till 1 december är förslaget på remiss hos Lunds och Malmös respektive kommuner och universitet. I början av 2023 beräknas regionstyrelsen kunna fatta ett inriktningsbeslut följt av ytterligare utredningar inför definitivt beslut.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev