söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

SKR vill inte ha reglering av sjukvårdsrådgivningen

Publicerad: 6 juli 2021, 09:21

”Att staten i detalj ska reglera hälso- och sjukvårdsrådgivningen via 1177:s telefonrådgivning och webbplats är inte ändamålsenligt. Det riskerar att bromsa utvecklingen och kommer inte leda till ökad tillgänglighet eller bättre rådgivning för invånare”, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvårdsfrågor. Arkivbild. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån, Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Att lagreglera hälso- och sjukvårdsrådgivningen kommer inte att öka vårdens tillgänglighet.
Det anser Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Ämnen i artikeln:

Emma Spak

LB


I förra veckan kom regeringens tillgänglighetsdelegation med sitt delbetänkande. Där föreslås en ny utredning, som ska titta på förutsättningarna för ett nationellt vårdsöksystem där alla vårdgivare oavsett driftsform ska finnas med. Systemet ska uppdateras i realtid och bland annat visa var det finns ledig kapacitet. 

Läs mer: Besked om operationstid inom 14 dagar föreslås 

Men SKR delar inte bilden av att förslagen kring 1177 Vårdguiden skulle öka tillgängligheten till vården. Att lagreglera specifikationer om hur stödet ska ges och vad det ska innehålla är inte rätt väg att gå. 

– Vi är eniga med delegationen om hälso- och sjukvårdsrådgivningens viktiga roll i vårdsystemet. Men att staten i detalj ska reglera hälso- och sjukvårdsrådgivningen via 1177:s telefonrådgivning och webbplats är inte ändamålsenligt. Det riskerar att bromsa utvecklingen och kommer inte leda till ökad tillgänglighet eller bättre rådgivning för invånare, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvårdsfrågor i ett pressmeddelande. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev