söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Swelife vill ha en preventionsmiljard

Publicerad: 5 juli 2022, 12:45

Moderator Göran Hägglund, Camilla Waltersson Grönvall (M), Lars Stjernkvist (S) och Anders W Jonsson (C) diskuterade en möjlig preventionsmiljard. Foto: Linda Berglund

ALMEDALEN: En riktad preventionsmiljard per år. Det vill bland andra Swelife ha. Men riksdagspolitikerna i panelen var inte lika övertygade.

Ämnen i artikeln:

Hans HägglundAnders W Jonsson ModeraternaCenterpartietSocialdemokraterna

LB


Genom att rikta förebyggande insatser mot vissa folkhälsoproblem skulle samhället på lång sikt kunna spara pengar, anser tre organisationer som i Almedalen presenterade ett förslag om en preventionsmiljard. Ebba Carbonnier, portföljansvarig hos Vinnovafinansierade Swelife, säger att ungefär tre procent av hälso- och sjukvårdens utgifter läggs på förebyggande arbete och att det är alldeles för lite. Hon vill se en satsning och arbetet måste börja nu.

–Siffror från OECD visar att vi skulle kunna investera en krona på insatser som förebygger ohälsa och därmed slippa lidande för individen och göra en samhällsekonomisk vinst om sex kronor. Vi vill ha en preventionsmiljard för att ha råd med vård. 

Läs mer: Så tycker experterna om nya obesitasriktlinjerna 

Men Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson, höll inte med om att det inte händer någonting kring prevention i Sverige. Istället är det befolkningen som driver på utvecklingen. 

– Vi är otroligt framgångsrika på det här. Titta på vad vi lyckats med när det gäller mödradödlighet och spädbarnsdödlighet genom mödrahälsovård och barnhälsovård. Rökningen sjunker snabbt, alkoholkonsumtionen minskar. och människor har ett enormt intresse av att titta på sin klocka för att se om de rört sig tillräckligt i dag.

Lars Stjernkvist (S), som bland annat varit kommunalråd i Norrköping, säger att det är absurt att alla är överens om att det behövs satsas på förebyggande insatser, men ändå görs det inte. Samtidigt går det inte att haka på varje ny idé som kommer och betala för det. 

– Om jag som kommunpolitiker sagt ja till alla förslag om varför man borde satsa på just det här förebyggande, som kostar nu men som kommer att ge vinster i framtiden, då hade Norrköping varit världens lyckligaste kommun. Ett kort ögonblick, för sedan hade vi varit ruinerade. 

Både han och Anders W Jonsson tycker att det behövs kvalitetssäkring av metoderna, om en miljard ska användas. 

– Vi måste göra smarta saker. Det här måste baseras på forskning kring vilka metoder som är effektiva. Det finns en lång rad saker som vi borde kunna göra nu utifrån perspektivet, säger Anders W Jonsson.

Camilla Waltersson Grönwall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att frågan måste inkludera fler är de politiker som arbetar med sociala frågor. 

– I politiska sammanhang när man pratar budget så brukar det vara ganska svårt att se att de där insatserna som man investerar i nu kommer att tjäna igen sig rent ekonomiskt. Finansutskottet hade kanske behövt stå här också. 

Även Nollvision cancer och Rise står bakom kravet på en preventionsmiljard. Hans Hägglund, som snart slutar som cancersamordnare, men som kommer att fortsätta arbeta med Nollvision cancer, tror att de kommer att få gehör. Han var nöjd med seminariet, även om det inte blev några konkreta löften från politikerna. 

– Jag tror att vi har en preventionsmiljard i budgeten. Inte i höst, det är för snabbt, men under mandatperioden, säger han.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev